Farmer's Market Redesign - The Social Market

The following is a redesign of the Boulder Farmer's market, a bi-weekly event in Boulder that allows local farmers to sell produce directly to Boulder residents. The goal of the redesign was to provide the Boulder County Farmer's Market with a year-round location that would become a hub along Boulder's pedestrian greenway. Located near the popular pearl street mall, this design hopes to create a new social area for Boulder residents and students to relax, enjoy events year-round, and purchase fresh produce and goods directly from those that grew or made them.

20171216-Blanpied_Schowengerdt-8-Edit.jpg
Untitled-2.jpg

As seen in this model, the redesign consists of a multi-use building, plaza area, and a seasonal outdoor ice-rink. The plaza area is divided into 10x10' squares that are the same size as the tents that are traditionally used in the Boulder Farmer's Market. This allows for easy distribution of utilities through the seating/hub units seen distributed through the plaza, as well as allowing for layouts of the farmers market to be easily organized orthagonally. The plaza is too small for all of the stalls to fit during the large summer markets, however the plaza's ramp allows for the market to spill over onto the pedestrian street that is located adjacent to the plaza. 

floorplanssections.jpg

The building consists of an indoor auditorium and coffee shop for year-round use, allowing students and Boulder residents to enjoy coffee in a vibrant public atmosphere. Profits from this would be used to expand and maintain the Boulder Farmer's Market. During colder months, the outdoor ice rink would be uncovered, allowing for kids to ice skate and parents to observe from auditorium seating. This would function as an outdoor auditorium during warmer months, with the rooftop bar providing food and drink to patrons attending any sort of event. The indoor auditorium would be used during colder months, allowing for events to take place in this building year-round. A major issue for the farmer's market is refrigeration and storage, therefore a large root cellar and storage areas were added to the basement level of this building, easily accessible via stairs or elevator.

largerendering2.jpg
dafsfasdf-Edit-1.jpg
20171213-AerialPerspective.jpg
worked-Edit-1.jpg
20180205-2018-02-04 Gregory Blanpied-073.jpg
These sectional models were created to display an earlier iteration of the design, highlighting the dual sets of seating and the storage areas.

These sectional models were created to display an earlier iteration of the design, highlighting the dual sets of seating and the storage areas.

Wall section model showing steel framing and screen design

Wall section model showing steel framing and screen design

20171216-Blanpied_Schowengerdt-5-Edit.jpg
20171216-Blanpied_Schowengerdt-6-Edit.jpg